maandag 21 september 2009

Zoeken naar de kinderen van Kaat Mossel

Katharina Mulder heeft een heleboel kinderen gekregen. Aangezien alle bewaard gebleven doop-, trouw- en begraafregisters van Rotterdam en de geannexeerde gemeenten zijn ingevoerd in de Digitale Stamboom, zouden de doopinschrijvingen daar te vinden moeten zijn. Toch is het niet zo makkelijk, ze allemaal boven water te krijgen.

Als we in het zoekscherm van de Digitale Stamboom voor de mogelijkheid Geavanceerd zoeken kiezen, kunnen we heel precies omschrijven naar wie we zoeken: we vinken Dopen aan, en vullen in bij Familienaam: Mulder; bij Voornaam: Katharina en bij Rol: Moeder. Dan moeten we alle doopinschrijvingen vinden waarbij de moeder Katharina Mulder heet. Maar we krijgen een teleurstellende melding: Er zijn geen gegevens gevonden die aan de opgegeven criteria voldoen. Er komt dus geen enkele doopinschrijving voor van een kind van Katharina Mulder. Als we het proberen onder de naam van haar echtgenoot, Pieter van Wijngerden, vinden we wel iets:

Als we de drie onderste treffers één voor één aanklikken (de bovenste, uit 1665, is te oud om iets met Kaat Mossel te maken te kunnen hebben), ontdekken we waarom we niets hebben gevonden toen we onder de naam van Katharina Mulder zochten: de moeder van deze drie kinderen wordt achtereenvolgens Caetje Mulders, Kaatie Mulders en Kaetje Mulders genoemd.

geen spellingsregels

Voordat in 1811 de burgerlijke stand werd ingevoerd, werd namen op allerlei verschillende manieren geschreven. Dat kwam niet alleen doordat veel mensen zelf niet konden lezen en schrijven, maar vooral doordat er geen officiële spellingsregels bestonden. Pas in 1804 werden voor het eerst spellingsregels voor de Nederlandse taal opgesteld. Voor die tijd maakte het weinig uit of iemand rijkaard of ryckaert schreef. Er waren wel gewoonten en modes, maar geen regels.

Maar hoe moeten we nu verder zoeken in de Digitale Stamboom? We kunnen toch niet voor elke spellingsvariant die we kunnen verzinnen een aparte zoekopdracht geven? Gelukkig kan in de Digitale Stamboom gezocht worden met een zogenaamde wildcard. Door een sterretje te zetten in plaats van één of meerdere letters, laten we het systeem zoeken naar verschillende spellingvarianten. Als we bij Voornaam Ka* invullen, wordt gezocht naar alle namen die beginnen met Ka. Dus niet alleen Katharina, maar ook Katrina, Kaatje, Kaetje en Katje (en Karel). De achternaam vullen we in als Mulder*, zodat behalve Mulder ook Mulders en Muldert gevonden wordt.

Als we dan behalve Dopen ook Trouwen en Begraven aanvinken, levert dat 67 treffers op, die echter niet allemaal op dezelfde persoon betrekking hebben. We zullen al die treffers afzonderlijk moeten bekijken om te selecteren welke bij Kaat Mossel horen en welke niet.

Vervolgens zoeken we ook nog naar Ca* Mulder*, wat nog eens 141 treffers oplevert. Wanneer we ook deze allemaal hebben nagekeken, hebben we de volgende gegevens verzameld: de doop van Kaat Mossel (1723), haar huwelijk met Pieter van Wijngaerden (1745), de dopen van hun negen kinderen (1746, 1748, 1750, 1753, 1754, 1757, 1759, 1761 en 1763), de begrafenis van Pieter (1764), haar tweede huwelijk (1764), met Leendert de Lange, de geboorte van de dochter uit dat huwelijk (1767), de begrafenis van Leendert (1770), en de begrafenis van haarzelf (1798). Bovendien nog een reeks dopen waarbij ze als getuige optrad.

De vrouw die we aanvankelijk wilden opzoeken als Katharina Mulder, hebben we dan slechts één keer gevonden onder die naam (1764), en verder onder de naam Caetje Mulder, Caetje Mulders, Kaetje Mulders, Kaatie Mulders, Kaatje Mulders, Caatie Mulder, Caatje Mulder, Caatje Mulders, Catje Mulders, Katje Mulders, Katje Mulder, Catie Mulders, Catrina Mulder, Catarina Mulder, Catharina Mulder.

3 opmerkingen:

  1. ik ben al jaren in de geschiedenis van Kaat Mossel geinteressert. Daar het 1ste huwelijk van m'n opa Cornelis Gebuijs met Trijntje Botermans terug leidde naar Kaat Mossel
    Maria Jacoba Baljon trouwt 02-09-1812 met Abram Botermans en krijgen 11 kinderen
    Haar tweede huwelijk met Leendert de Lange, zijn zus, ook weer terug kwam in onze stamboom die terug ging naar de naam Kool, die ook weer met een Gebuijs was getrouwd. Zelf ben ik ook in Rotterdam geboren, ook mijn moeder en mijn opa.(Slaakkade) Het verhaal is altijd in onze familie geweest.Ik heb vaak in de digitale stamboom naar onze familie gezocht en vind dit een interessante bezigheid.
    vriendelijke groet,mevr. M.Vijer

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste mevrouw Vijer

    Dank voor uw reactie, het is voor ons interessant om steeds meer nakomelingen in beeld te krijgen.

    Wij hebben ons beperkt tot de nakomelingen in vrouwelijke lijn die in Rotterdam zijn gebleven, omdat het onderzoek anders heel uitgebreid zou worden. Maar op maandagavond 19 oktober houden wij een bijeenkomst waarop ook de andere directe nakomelingen van harte welkom zijn. Zij moeten zich dan wel bij ons melden, zoals al verschillende mensen hebben gedaan. Als u er graag bij wil zijn, kunt u een e-mail sturen naar communicatie@gar.rotterdam.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben een achterachterachter kleinkind van Kaat Mossel, Ik ben geboren in Rotterdam. Mijn vader heeft de stamboom uitgezocht en toen kwam Kaat Mossel er als bijzonderheid uit. Leuk initiatief om iedereen uit te nodigen. Helaas woon ik nu te ver weg namelijk Den Helder.
    Mvg.
    Pauline Sijpesteijn

    BeantwoordenVerwijderen