donderdag 24 september 2009

Trots op Kaat Mossel

Een kleine rondgang op het wereldwijde web bewijst het: Kaat Mossel leeft – haar naam althans. Tik “kaat mossel” in bij Google en je krijgt 41.000 treffers. Onder die treffers diverse bedrijven die haar naam met trots dragen. De associatie met de stad Rotterdam is daarbij een belangrijk pluspunt, maar ook haar karaktereigenschappen kunnen tegenwoordig op waardering rekenen.

Oud-wielrenster Leontien van Moorsel noemde Kaat Mossel in een interview met de Stadskrant een sprekend type van de Rotterdamse cultuur: "Niet lullen, maar poetsen, lekker recht voor z’n raap en ja is ja. Dat vind ik groots aan haar en aan Rotterdammers in het algemeen".
Van Moorsels voorliefde voor Kaat Mossel is misschien niet helemaal toevallig. Haar schoonvader Joop Zijlaard richtte ooit Brasserie Kaat Mossel op, inmiddels een bekend Rotterdams restaurant. De homepage van het restaurant vat het verhaal van Katharina Mulder kernachtig samen en besluit dan met de woorden: “Geen deftige dame dus deze keurmeesteres van mosselen. Voor liflafjes is er dus geen plek in deze brasserie met houten vloeren en dito tafeltjes”.

De link met Rotterdam en het recht-voor-z’n-raap-karakter was ook voor een Brabants coachingsbureau reden om de naam Kaat Mossel aan te nemen. In een reactie op Dochters van Kaat Mossel schrijft de eigenares: "Toen ik mijn bedrijf een naam moest geven was Kaat Mossel direct het eerste waar ik aan dacht. Juist omdat ik als Rotterdamse mijn roots levend wilde houden, en eigenlijk ook een beetje omdat Kaat Mossel natuurlijk de geschiedenis in is gegaan als een stoer wijf met een grote muil :-) (even op z'n Rotterdams ;-) Wie wil daar nu niet aan gerelateerd worden".

Er blijkt ook een paar schepen met de naam Kaat Mossel rond te varen, zoals de oorspronkelijk als Maria gedoopte mosselkotter en een uit 1905 stammend zeilvrachtschip. Dat laatste schip is volgens de website ‘wat zeilen betreft net zo´n strijdbare, pittige dame’ als de historische Kaat Mossel.

Een aantal genealogen kwam Kaat Mossel tegen bij hun stamboomonderzoek en meldt dat op hun websites. De familie van Baardewijk heeft op haar website een heel dossier over haar aangelegd. De site van de familie Baljon vermeldt interessante details over Kaat’s dochter Trijntje. Een enkeling ontdekte dat hij niet alleen met Kaat Mossel een verwantschapsrelatie heeft, maar met een hele reeks historische figuren, onder wie Hugo de Groot, Vincent van Gogh, Willem de Kooning en Anthony Fokker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten