donderdag 17 september 2009

Genealogie, Kaat Mossel en Rotterdam


Onlangs voegde het Gemeentearchief Rotterdam zijn twee miljoenste akte toe aan de Digitale Stamboom. Die mijlpaal willen we niet ongemerkt laten passeren. Daarom houden we vijf weken lang op deze plek een weblog bij over stamboomonderzoek. We gaan dan op zoek naar de vrouwelijke nakomelingen van een bekende vrouw uit de Rotterdamse geschiedenis: Kaat Mossel. En passant zullen we het natuurlijk ook hebben over Kaat Mossel zelf en over de stad waar ze woonde.

Kaat Mossel (1723-1798), was een van de hoofdrolspelers bij de gebeurtenissen van april 1784. De viering van de verjaardag van stadhouder Willem V liep toen in Rotterdam uit op een orangistisch oproer. Kaat Mossel werd gearresteerd als aanstichtster en belandde in de gevangenis. Drie jaar later werd ze vrijgelaten. Ze kreeg een schadevergoeding en mocht weer gaan werken als keurvrouw van mosselen.

Het Gemeentearchief Rotterdam is op zoek gegaan naar de vrouwelijke nazaten van Kaat Mossel, die officieel Katharina Mulder heette. Het opstellen van dergelijke (matrilineaire) stamreeksen is bij ons tot nu toe minder gebruikelijk. Traditiegetrouw volgden genealogen vooral de mannelijke afstammingslijn. Op deze weblog willen we laten zien hoe zulk onderzoek in z’n werk gaat. Het gebruik van de Digitale Stamboom staat daarbij centraal. De Digitale Stamboom bevat uittreksels van akten van de burgerlijke stand uit 1811-1950 en de voorlopers daarvan, de doop-, trouw- en begraafboeken (DTB). De Digitale Stamboom, die raadpleegbaar is via de website van het gemeentearchief, trekt maandelijks bijna 7.000 unieke bezoekers. Dat maakt het tot een van de populairste onderdelen van de site.

Op 19 oktober belegt het gemeentearchief een bijeenkomst met de nakomelingen van Kaat Mossel. Deze bijeenkomst maakt onderdeel uit van de activiteiten van het archief tijdens de Week van de Geschiedenis (17 t/m 25 oktober), die dit jaar in het teken staat van het thema ‘Oorlog en vrede’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten